مانیتورینگ شبکه بی شک یکی از مهمترین فعالیت هایی است که مدیران شبکه باید به آن بپردازند. با استفاده از مکانیزم مانیتورینگ علاوه بر پیشگیری از بروز خطا و اشکال در ساختار شبکه، صرفه جویی هزینه و زمانی مناسبی نیز در امر مدیریت شبکه انجام خواهد شد.
مانیتورینگ شبکه و زیرساخت را به 5 دسته بندی کلی تقسیم می کنند:
1) مانیتورینگ شرایط محیطی. در این دسته بندی، شرایط محیطی اتاق سرور و تجهیزاتی مانند سیستم سرمایشی و سیستم اطفا، حریق مانیتور می شوند.
2) مانیتورینگ تجهیزات اکتیو شبکه.در این دسته بندی کلیه تجهیزات اکتیو شبکه مانند سوئیچ ها، روترهای و فایروآل ها مانیتور شده، علاوه بر بررسی سخت افزاری شبکه، نظارت بر عملکرد پورت ها و همچنین کنترل اطلاعات ارسالی و دریافتی نیز مورد ارزیابی و مانیتورینگ قرار می گیرد.
3) مانیتورینگ تجهیزات ذخیره سازی، سرورهای فیزیکی. در این دسته عملکرد دستگاه های ذخیره سازی مانند NAS و SAN و همچنین سرورهای فیزیکی از حیث ارتباط شبکه ای، دیسک ها، حافظه و Raid آنها مانیتور می شوند.
4) مانیتورینگ سرورهای مجازی. در این مدل ماشین های مجازی، ارتباط آنها با Hypervisor، خود Hypervisor و سرورهای مدیریتی مانند vCenter مورد ارزیابی و مانیتورینگ قرار می گیرند.
5) مانیتورینگ سرویس ها. در این مدل شما از سلامت و درستی عملکرد سرویسهای موجود در شبکه مانند Active Directory، DNS،DHCP، سرویس های بکآپ و سرویس ها بانک اطلاعاتی آگاهی یافته و مدیریت ساده تری روی سرویسها خواهید داشت.
با وجود مزایای زیاد مانیتورینگ، شما همیشه یک قدم جلوتر از مشکلات موجود خواهید بود و در هر زمان اطلاعات کاملی از شبکه خود خواهید داشت.